It appears you have not yet registered with our community. To register please click here...

 
Go Back [M] > Hardware Madness > Hardware/Software Problems, Bugs
Aopen 5900XT = Dark Flicker Bug Aopen 5900XT = Dark Flicker Bug
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read


Aopen 5900XT = Dark Flicker Bug
Closed Thread
 
Thread Tools
Old 7th February 2004, 11:44   #1
NightStalker
 
Posts: n/a
Default Aopen 5900XT = Dark Flicker Bug

Hello to all,

I've recently purchased myself a brand new Aopen Aeolus 5900 XT, and coming from a Creative Ti4200, it's a giant step forward when it comes to performance. However, I've started to notice that something is wrong with the image quality. There seem to be bands of slightly darker colors popping up on the screen. Most of the time it's hardly noticeable, but when very light, bright colors come in to play, it starts to get really annoying and even a little painful to the eyes. Don't misunderstand however, there is NO distortion of the image, it just seems to be overlayed with slightly darker bands. First time I noticed it was in Valkurm Dunes in FFXI. It is a VERY white location, and the bands were very clearly present. Since then I have noticed it in the first test of 3dMark2003 also, especially in scenes with lots of white clouds in sight. Same for FarCry, and about every other game/demo I've played since.

I've tried all drivers I could lay hands on (Aopen and straight from nVidia - 53.03, 53.04, 53.06 - WHQL and beta's), but noting seems to make a difference. Screen refresh rate doesn't seem to have any effect, the problem was just as visible at 60Hz as it was at 85Hz and everywhere in between. I flashed my Bios to the latest version (23), installed the latest mobo drivers, the latest DX-version. But all to no avail. Plugging it into another computer showed it had little to do with my other hardware, and swapping screens showed it wasn't a monitor-problem. I even swapped PSU's for a while, just to realise that wasn't the problem either.

This all happened in a zero overclocked computer with zero overclock on the card.
These are my specs:

AMD Athlon XP 2500+ @ 1833
Abit NF7 1.1
2* 512Mb PC3200 TwinMOS CL2.5
WD800JB
Plextor Plexwriter Premium
Plextor PX-116A
Aopen Aeolus 5900 XT

I like solving pc-problems on my own, but seem to be way out of my league here. Any and all help will be greatly appreciated.
 
Old 7th February 2004, 14:54   #2
Da_BoKa
 
Posts: n/a
Default

are the unshielded speakers next to your monitor?

any pci-cards
 
Old 7th February 2004, 15:11   #3
FreeStyler
 
Posts: n/a
Default

Did you use a refresh rate fix for XP, otherwise ALL 3d will be @ 60Hz.
Otherwise a problem with those cards (radeon, it's all over the forum you know...) or just a b0rked card wich should be replaced.
 
Old 7th February 2004, 16:43   #4
NightStalker
 
Posts: n/a
Default

Da_Boka: All pci slots are empty and removing the speakers didn't help anything. Starting to think it's time for an RMA.

Freestyler: I've tried many things, but a refresh rate fix wasn't one of them. Although I doubt it's that (it looks different than a too low refresh rate), I'm happy to try anything right now. Is there a link or explanation you could give? I'd be very much obliged if you could ^^
 
Old 7th February 2004, 17:39   #5
NightStalker
 
Posts: n/a
Default

Update: underclocking gpu/ram from 390/700 to 200/400 has solved the problem. Don't wanna keep a neutered card though. Seems like RMA remains the only solution.
 
Closed Thread


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Antec DF-85 Dark Fleet Full-Tower Case jmke WebNews 0 22nd July 2010 17:43
Dark Void PhysX Gameplay Performance and IQ jmke WebNews 0 4th February 2010 08:44
The Combination of extremely quiet and high standard-be quiet! Dark Power Pro 1200W windwithme Hardware Overclocking and Case Modding 1 27th January 2009 03:46
Teamgroup announce Xtreem Dark Memory Modules Berry WebNews 0 26th December 2006 23:01
Showstopping Bug Delays Windows Vista RTM jmke WebNews 0 26th October 2006 18:15
AOpen presents world’s first ATX Pentium M motherboard jmke WebNews 0 1st June 2005 16:35
AOpen GeForce FX 5900XT jmke WebNews 0 16th July 2004 19:01
AOpen to produce 16x dual mode / dual layer DVD burner jmke WebNews 0 25th May 2004 09:20
g4 aopen te betrouwen? jakkerd General Madness - System Building Advice 3 8th June 2002 01:12

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


All times are GMT +1. The time now is 21:17.


Powered by vBulletin® - Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO