It appears you have not yet registered with our community. To register please click here...

 
Go Back [M] > Madshrimps > Articles & Howto's
Stabilizing your memory overclock on Core i7 platform Stabilizing your memory overclock on Core i7 platform
FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read


Stabilizing your memory overclock on Core i7 platform
Reply
 
Thread Tools
Old 30th June 2009, 20:29   #1
[M] Reviewer
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 5,000
piotke Freshly Registered
Default Stabilizing your memory overclock on Core i7 platform

In today's short article, we'll have a look at the effect of just one memory timing, the Back-to-Back Cas Delay timing, which seems to be one of the more important timings both performance and stability-wise. If you're looking for a solution for your high-frequency capable memory kit, performance increase with low-frequency memory or stabilizing high BCLK/high memory ... this is something for you.

http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=940
__________________
.
piotke is offline   Reply With Quote
Old 7th July 2009, 17:08   #2
[M] Reviewer
 
Join Date: Nov 2004
Location: Waregem
Posts: 6,466
Massman Freshly Registered
Default

Seems like some people have problems with certain graphs in the article, here's a quick FAQ.

Q: "On page 1 it sounds like no matter what setting you use, its not stable."
A: No, what I say on page 1 is that one of the weird characteristics of the issue is that the instability doesn't scale. So, it's not because you'd raise the timing by one that you'll get a more stable system by definition. I tried from 0 upto 10 and every single setting was equally unstable: 2M no problem, 4M crash after 1 or 2 loops. The non-scaling characteristic is also shown at the point where it gets stable: at 11 I couldn't do 4M, at 12 I could do anything.

Q: "So you mean, at some point losening up b2b doesnt improve stability, that memory speed is simply unstable and changing b2b doesnt change that."
A: That's something I forgot to mention in the article, well, at least forgot to mention explicitly. It's indeed true that the instability is only under load ... and apparently not under all load. As the article states: 2M was completely stable, copying files also ... 4M crashed after 2 loops or so.

But, changing the B2B value definitly helps to get more stability, no doubt about that. The problem is that it doesn't scale like you'd expect. For instance, tRas you can increase by one and make it more stable. With B2B, that's not the case: it's either fully stable or half 'n' half.

Eg:

0 - unstable
4 - unstable
8 - unstable
9 - unstable
10 - stable
11 - stable

So, 0 would be equally unstable as 9.

Q: "I don't understand the Performance scaling graph on page two"
A: I have had a colleague ask me about the graph as well, haha. Basicly, I calculated the effect of changing each variable in the different test. The longer the bar, the more effect a certain variable has in that particular test. It's a different representation of the 5 other performance charts. I thought it would be more clear, but apparently the opposite is true. So, for instance, in the Everest-Copy benchmark, the B2B timing has the most effect.

Q: "I find the title very misleading, i like the article but its not at all what i expected to find with that title"
A: Sorry about that
__________________
Massman is offline   Reply With Quote
Old 4th August 2009, 09:23   #3
[M] Reviewer
 
leeghoofd's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 3,209
leeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registered
Default

Felix, the programmer of CPU tweaker and MemSet has added 2 extra settings to tune the B2B setting and the Idle Cycle limit.

Grab the program at his website :

CPU Tweaker Website




Sadly it can't be used on Asus mobo's (MC_CFC_space_locked) as the program has no access to the locked Bios (but at least you know what value is preset)
Gigabyte, EVGA, DFI and Biostar mobo's allow the tool to change the bios setting from windows. We will have to confirm with MSI and hopefully Asus will grant access to the bios.
__________________
leeghoofd is offline   Reply With Quote
Old 18th August 2009, 09:10   #4
Kougar
 
Posts: n/a
Default

Well, thanks to a recent BIOS update, CPU-Tweaker does detect and does modify the B2B setting on Gigabyte boards, and now offers the setting in the BIOS

Gigabyte does not use a "0" setting (0 sets it to "Auto"). Setting a "4" in the BIOS results in a "5" shown by CPU-Tweaker; setting a "3" in the BIOS results in CPU-Tweaker showing a "4", so CPU-Tweaker is always +1.

CPU-Tweaker does not offer settings below a "4", max is "32". (32 does work) CPU-Tweaker lists the board default setting as "Disabled", however, a setting of 1 or 2 in the BIOS also shows as "Disabled", yet performance tests seem to indicate a 5-7 range so I'm not sure.

Might be the board, but HyperPI times were not very precise and differed from setting to setting. Setting a B2B of "2" yielded an outlier result of 13 mintues 25.1 seconds for a 32M Hyperpi run, settings of "1" and "3" were in the low 40's range. Everest was even less precise. B2B had no discernible effect on latency at all.

HyperPI would only lock with settings of 1 or 2. But if I closed and reran HyperPi it would complete the second attempt just fine. (Was how it generated that unusually low time). System never hung despite some brief LinX, SuperPi, and Prime95 runs.

RAM is OCZ Platinum 6GB 1.66v




Edit: Looks like I screwed up my testing, appears EIST and C1E were left on. : / Will retest it all later, the results are much more consistent now at least.

Last edited by Kougar : 18th August 2009 at 13:18.
  Reply With Quote
Old 20th August 2009, 00:42   #5
Kougar
 
Posts: n/a
Default

Okay, had some time to work this out. As I edited my post above, those results were with the power saving features I left on by mistake.


HyperPI does randomly lock regardless of what B2B setting is in use. So far as long as I start HyperPi, run a quick test, then shut down and restart HyperPI a second time it has stopped locking up. (I do a 16k run, exit, restart it before each 32M test)

I've tested every setting from 8 down to 1 (the lowest). "2" yielded the best HyperPI 32M time of 13:34.674, "1" SuperPI 32M of 8:44.971

Now that the results are much more consistent I'm very sure the board defaults to "3", which as I noted above CPU-Tweaker claims is "4".

Last edited by Kougar : 20th August 2009 at 00:45.
  Reply With Quote
Old 20th August 2009, 05:55   #6
[M] Reviewer
 
leeghoofd's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 3,209
leeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registeredleeghoofd Fully Registered
Default

Thx for testing, like we also mentioned B2B hardly infleunces latency , it's pure bandwith related... when I tested the B2B my rig would hardlock, only a hard reset was possible... So I couldn't shutdown Hyperpi and rerun it... the lockup problem is less noticeable with 1600mhz, but once around 1900-2000 region, this setting is a MUST...

Again thx for testing mate
__________________
leeghoofd is offline   Reply With Quote
Old 20th August 2009, 21:51   #7
Kougar
 
Posts: n/a
Default

I finally did get my first hardlock at "2", so I'm letting the board default to "3". At "2" the board passed HyperPi 32M, two hours of Prime95, but locked 15 minutes into LinX. So far Gigabyte looks to be pretty aggressive with the memory subtimings, I'm pretty happy with it.

Let me know if there was anything specific you were looking for or interested in checking.
  Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kingston Technology First to Ship 2133MHz HyperX Memory for Intel Core i5 Platform jmke WebNews 0 8th September 2009 09:42
[M] Stabilizing your memory overclock on Core i7 platform piotke WebNews 1 30th June 2009 20:30
Kingston HyperX DDR3-1866: 3GB Overclocker Memory Kit for Core i7 Platform jmke WebNews 0 25th February 2009 10:32
Mushkin Announces Triple-Channel Memory Kits for the Intel Core i7 Platform jmke WebNews 0 18th November 2008 09:58
Choosing the Right Memory for Core 2 Duo Platform - Part 3 jmke WebNews 0 17th October 2006 07:59
Choosing the Right Memory for Core 2 Duo Platform - Part 2: DDR2-1000, DDR2-1067 jmke WebNews 0 13th September 2006 21:23
Choosing the Right Memory for Core 2 Duo Platform Sidney WebNews 1 9th September 2006 21:22

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


All times are GMT +1. The time now is 13:30.


Powered by vBulletin® - Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO