Madshrimps Forum Madness

Madshrimps Forum Madness (http://www.madshrimps.be/vbulletin/)
-   Hardware Overclocking and Case Modding (http://www.madshrimps.be/vbulletin/f10/)
-   -   Voltmod how-to (http://www.madshrimps.be/vbulletin/f10/voltmod-how-37070/)

Massman 3rd September 2007 19:38

Voltmod how-to
 
by Geoffrey

We warmen de soldeerbout op, nemen enkelen trimmertjes bij de hand, het soldeertin even opwarmen en aan het werk!
Het spreekt voor zich dat het risico bij het doen van hardmods nogal hoger ligt dan het toepassen van voltmods. Solderen is niet moeilijk om aan te leren, je moet vooral genoeg oefenen. Spijtig dat electronica steeds kleiner en kleiner wordt, het modden wordt alleen maar moeilijker daardoor. Het modden zelf is meestal gewoon een truc om de hardware beet te nemen en zo hogere spanningen te creŽren.

Het is zo dat processoren en geheugenIC's niet zomaar op 12V of 5V werken. In werkelijkheid zorgt een vermogenschakeling met afvlakking er voor dat de grafische processor of geheugenchip voorzien is van 1,5V o.i.d. Normaal moeten we eerst opzoeken hoedat de volledige schakeling werkt, en dat kan nogal verschillen. Eens we weten hoe alles werkt kunnen we de schakeling gaan aanpassen. Er bestaan bijvoorbeeld chips die een bepaalde uitgangsspanning voorzien afhankelijk van een instelweerstand. Als we dit weten is het een klein kunstje om de uitgangspanning te verhogen: je past de waarde van de instelweerstaand aan. Je kan hem bijvoorbeeld lossolderen en vervangen door een trimmertje, of je kan er een weerstand parrallel over zetten en ga zo maar door... Gelukkig zijn er redelijk wat mensen die genoeg kennis over electronica bezitten en ook nog eens zo goed zijn om al hun kennis te willen delen zodat jij zelf eigenlijk niet meer moet dan de juiste weerstandcombinatie aan te schaffen en ze even op je kaartje solderen. Vooral goed uit je doppen kijken en je soldeerwerk verzorgen dus. Spijtig genoeg zijn er zoveel verschillende hardwaremods dat het echt niet mogelijk is alles hier te beschrijven.

Voor voltmods heb je een paar dingen nodig :

- Een goede solderbout met fijne punt ( weller 20-25 watt) en sponsje om de punt af te kuisen.
- Zeer fijn soldeertin.
- Soldeervet.
- Dunne draadjes.
- Multimeter.
- De juiste potmeters.
- Eventueel een vergrootglas.
- Je kan na het solderen met ( een zeer goedkoop ) lijmpistoolje een druppel op je gesoldeerd punt doen ter versteviging.
- Geduld en ook wat lef om op je splinternieuwe 550€ kaart te solderen

Ook goeie guides:
- http://www.theubercomputers.com/arti...der/page1.html
- http://www.madshrimps.be/?action=get...118&howtoID=47


All times are GMT +1. The time now is 04:01.

Powered by vBulletin® - Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO